Chcete si pripraviť domáce pečivo, ktoré bude za chvíľku hotové a nenamakáte sa pri ňom? Čo tak vyskúšať tento semienkový chlieb, ktorého základ tvoria ovsené vločky? Keď siahnete po tých bezlepkových, pochutná si na chlebe úplne každý! Navyše nepotrebujete žiadne droždie, miesenie a ani kysnutie. 🤩
Chlieb si zamilujete len tak, ako prílohu k polievke, alebo s nátierkou či obľúbeným džemom. Tak po čom siahnete? Dajte nám vedieť na Instagrame s označením @vilgainrecepty.
1 porcia obsahuje
- 208 kcal
- 15 g sacharidov
- 15 g tukov
- 7 g bielkovín
Na 12 porcií
- 250 g ovsených vločiek
- 160 g slnečnicových semienok
- 85 g tekvicových semienok
- 75 g mandlí
- 120 g ľanových semienok
- 25 g psyllia
- 30 g chia semienok
- 12 g vločkovej soli
- 60 g olivového oleja
- 600 ml vody
Postup
-
Predhrejte rúru na 200 °C. Na plech rozprestrite slnečnicové, tekvicové a ľanové semienka a mandle a pečte 15‑20 minút do hneda. V polovici pečenia premiešajte.
-
Všetky suché prísady nasypte do veľkej misy. Pridajte opečené orechy a semienka, mokré prísady a všetko dôkladne zmiešajte. Zmes sa začne spájať a veľmi zhustne, pretože chia semienka a šupky psyllia absorbujú všetku vodu.
-
Zmes dajte do vymazanej formy na chlieb a nechajte chvíľu odstáť v chladničke.
-
Opäť si predhrejte rúru na 200 °C. Zatiaľ čo sa rúra zahrieva, vyberte chlieb z chladničky a nechajte ho dosiahnuť izbovú teplotu. Pečte približne jednu hodinu. Po upečení opatrne vyberte z formy a nechajte vychladnúť na mriežke. (Uistite sa, že skutočne vychladol pred nakrájaním na plátky. Inak by sa vám mohol rozpadnúť).
-
A môžete podávať s tým, čo máte najradšej. Tak dobrú chuť!