- Chlorofyl je názov zeleného farbiva, ktorého prítomnosť je u rastlín, siníc a niektorých rias nevyhnutná na proces zvaný fotosyntéza.
- Niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia chlorofylu môže okrem iného pomôcť pri hojení kože či chudnutí.
- V podobe doplnkov stravy sa využíva jeho vo vode rozpustná forma chlorofylín obsahujúca meď a sodík.
O chlorofyle a fotosyntéze sa učí už na základnej škole, ale vedeli ste, že sa jeho využitie pohybuje aj na poliach prírodného zeleného farbiva či podpory zdravia človeka? Tento článok sa zameria na možnú suplementáciu, potenciálne benefity a riziká tohto pigmentu.
Opakovanie zo školy – čo to vlastne chlorofyl je?
Chlorofyl je pigment dodávajúci rastlinám zelenú farbu. Tie ho následne využívajú na získavanie živín spolu so slnečným žiarením. Jedným z najjednoduchších spôsobov jeho zahrnutia do stravy je konzumácia zelenej zeleniny (lucerna, špenát…). Ďalšou potravinou obzvlášť bohatou na chlorofyl je pšeničná tráva, ktorú je možné zakúpiť online alebo v špecializovaných obchodoch.
- Viac vitamínov, viac benefitov. Článok 8 kreatívnych spôsobov, ako jesť viac zeleniny poradí!
Kde možno chlorofyl alebo chlorofylín nájsť?
Prirodzene sa vyskytujúci chlorofyl možno nájsť, ako sme spomenuli vyššie, v zelenej zelenine, teda napríklad: pšeničná tráva, zelená fazuľa, špenát, petržlen, rukola, hrášok či pór.
Podľa Oregonskej štátnej univerzity obsahuje jedna šálka surového špenátu asi 24 mg chlorofylu. Petržlen má zhruba 19 mg na šálku. Ostatné sa pohybujú v priemere 4 až 15 mg.
TIP: Z hľadiska chlorofylu dajte pozor na zeleninu, ktorá je zelená na povrchu, ale nie vo vnútri (napríklad brokolica alebo špargľa) – belavé vnútro poukazuje na menšie množstvo chlorofylu.
- Jarným očistám už dávno odzvonilo. Prečo, sa dozviete v článku Detox: spása alebo vyhadzovanie peňazí s rizikom poškodenia zdravia?
Ďalším obľúbeným spôsobom konzumácie chlorofylu je jeho suplementácia v podobe doplnkov stravy dostupných vo forme kvapiek, tabletiek alebo kapsúl. Ako sme spomínali vyššie, väčšina doplnkov obsahuje v skutočnosti chlorofylín – vo vode rozpustný derivát prírodného chlorofylu, ktorý je telom potenciálne lepšie absorbovaný.
Opäť podľa Oregonskej štátnej univerzity sa odporúčaná dávka doplnkov chlorofylínu pohybuje medzi 100 a 300 mg denne v troch rozdelených dávkach. Väčšina týchto suplementov sa však líši v koncentrácii aj zložení. Najzákladnejšími možnosťami konzumácie sú:
- chlorella,
- spirulina,
- zelený jačmeň,
- tekutý chlorofyl.
Pred zaradením chlorofylu ako doplnku stravy (alebo pri zvýšenej konzumácii zeleniny, ktorá ho obsahuje) sa vždy poraďte so svojím lekárom alebo iným odborníkom. V extrémnych prípadoch by sa totiž mohli objaviť nezamýšľané vedľajšie účinky, najmä ak už pravidelne užívate iné lieky alebo máte existujúce zdravotné problémy.
- Ďalšie informácie o zelených doplnkoch stravy nájdete v článku Zelené potraviny: Aké sú účinky chlorelly a spiruliny?
3 potenciálne benefity konzumácia chlorofylu
- Hojenie kože: chlorofylín preukázal možné účinky na zníženie zápalu a rastu baktérií v kožných ranách. Môže byť tiež účinný aj pri iných kožných ochoreniach, ako dokazujú výsledky dvoch pilotných štúdií – zdroj z roku 2015 na 10 ľuďoch s akné zaznamenal zlepšenie pleti pri aplikácii chlorofylínového gélu počas 3 týždňov.
- Spomalenie starnutia: chlorofyl môže fungovať ako prostriedok proti starnutiu. Výsledky štúdie reportujú, že aplikácia gélu obsahujúceho chlorofylín na pokožku znižuje známky fotostarnutia (dôsledkom vystavenia slnku) – pleť ošetrená chlorofylínom sa zlepšila podobne ako pleť ošetrená tretinoínom, čo je pleťový krém na predpis.
- Zníženie rizika nádorového bujnenia: jedna štúdia na zvieratách zistila, že sa v závislosti od dávky chlorofylu znížil výskyt nádorov pečene o 29 až 63 % a žalúdka o 24 až 45 %. Vedci navyše naznačujú, že každodenné užívanie perorálneho chlorofylu významne znížilo veľkosť nádoru myší, ktorým boli transplantované ľudské bunky rakoviny pankreasu. Lenže zatiaľ čo výsledky štúdií na zvieratách sú sľubné, štúdie s ľudskými respondentmi prebehli len nedávno a sú potrebné ďalšie väčšie výskumy na overenie tejto hypotézy.
Aké štúdie potrebujú ešte čas?
- Regulácia hmotnosti: jedným z populárnych tvrdení spojených s chlorofylom je redukcia váhy. Výskum na túto tému je však v súčasnosti veľmi obmedzený: štúdia z roku 2014 zahŕňajúca 38 účastníkov zistila, že tí, ktorí užívali doplnok na membránu zelených rastlín zahŕňajúce chlorofyl, zaznamenali väčší úbytok hmotnosti ako skupina, ktorá doplnok neužívala.
- Pozitívny vplyv na krvné elementy: pilotná štúdia z roku 2004 naznačila, že pšeničná tráva, ktorá obsahuje asi 70 % chlorofylu, znižuje počet krvných transfúzií potrebných u ľudí s talasémiou. Je však dôležité poznamenať, že autori štúdie nedošli k záveru, že chlorofyl bol jediným dôvodom zníženej potreby transfúzií – prínosy môžu pochádzať zo samotnej pšeničnej trávy skôr než z chlorofylu.
Hoci má chlorofyl množstvo potenciálnych zdravotných prínosov, existuje len málo adekvátnych vedeckých štúdií, ktoré by ich podporili, a všetky vyžadujú ďalšie skúmanie. Medzi ďalšie možné zdravotné prínosy, ktoré vyžadujú ďalší výskum, patrí: zvýšená energia, hormonálna rovnováha či úľava od artritídy a fibromyalgie.
Možné riziká?
Prírodný chlorofyl a chlorofylín sa radí medzi všeobecne bezpečné látky. Existujú však niektoré možné vedľajšie účinky, na ktoré je potrebné dávať si pozor vrátane:
- zažívacích problémov,
- hnačky,
- zelenej, žltej alebo čiernej stolice, ktorú je možné zameniť za gastrointestinálne krvácanie,
- svrbenie alebo pálenie pri miestnej aplikácii,
- (vedci zatiaľ neštudovali účinky užívania chlorofylu u tehotných alebo dojčiacich žien).
Čo si z toho odniesť?
Chlorofyl je možné nájsť v rastlinách, zelenine alebo ho užívať ako doplnok. Okrem vyššieho množstva vitamínov a antioxidantov podporuje výskum aj určité zdravotné benefity na ľudský organizmus ako napríklad zníženie akné a celkové zlepšenie kvality kože. O mnohých ďalších benefitoch sú však pomerne obmedzené dáta a na charakterizáciu sú potrebné ďalšie štúdie.