- Rakytník rešetliakový je jesenná sezónna potravina bohatá na vitamín C či omega‑7 mastné kyseliny.
- V Rusku a Číne sa pre svoje liečivé a výživné vlastnosti používa už stovky rokov.
- Predpokladá sa, že môže zabrániť nadmernej kumulácii voľných radikálov v organizme – molekulám, ktoré poškodzujú bunky.
Rakytník rešetliakový (Hippophae rhamnoides) sa v posledných rokoch stal skutočnou hviezdou sveta superpotravín. Prečo? Odpoveď na túto otázku je trochu zložitejšia, preto vám tento článok predstaví jeho benefity, jednoduché využitie v kuchyni i na čo si dať pozor!
Ide o superpotravinu?
Na túto otázku existuje veľmi jednoduchá odpoveď – áno. Rakytník je prírodným pokladom plným vitamínov (A, C a E), minerálnych látok (železo, vápnik, horčík, draslík, meď a zinok) a bioaktívnych rastlinných zložiek (fytosteroly, ktoré preukázateľne znižujú absorpciu cholesterolu). Vďaka svojmu bohatému obsahu antioxidantov chráni telo pred voľnými radikálmi a môže tak znížiť riziko rozvoja niektorých ochorení, napríklad srdcových chorôb.
S jeho pomocou (a dodržiavaním odporúčanej dennej dávky, ktorá je zhruba 20 gramov plodov, 300 ml šťavy alebo 2 000 – 5 000 mg oleja) teda môžete ľahko a efektívne napomôcť svojmu telu prijať časť prospešných látok. Je však na mieste myslieť aj na iné zdroje a udržiavať tak svoj jedálniček pestrý a vyvážený.
Ďalšia superpotravina pod lupou. Ako je na tom Maca peruánska, sa dozviete v článku!
7 benefitov rakytníka
- Priaznivé účinky na pokožku: rakytník sa vďaka svojim hydratačným a protizápalovým vlastnostiam pridáva do mnohých kozmetických prípravkov. Vďaka vyššiemu obsahu vitamínu E a omega‑7 mastných kyselín pomáha udržovať pokožku hydratovanú, zlepšuje jej textúru a môže urýchľovať hojenie rán pri jej poškodení.
- Starostlivosť o vlasy: pri oblasti estetiky zostaneme. Rakytník vo forme oleja je možné používať na podporu zdravých a lesklých vlasov, pretože zabraňuje ich lámavosti a stimuluje rast.
- Zdravie srdca: ako je spomenuté vyššie, rakytník je bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením.
- Zdravie tráviaceho traktu: vďaka obsahu vitamínov A, B1, B2, B6 a C pôsobí rakytník protizápalovo a môže chrániť vnútornú slizničnú vrstvu čriev.
- Podpora funkcie imunitného systému: je to vďaka vysokému obsahu omega‑7 esenciálnych mastných kyselín, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalom.
- Ochrana pred voľnými radikálmi: rakytník je plný antioxidantov, vrátane karotenoidov, flavonoidov a fenolov, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi, a môžu tak znižovať riziko niektorých ochorení.
- Zlepšuje zdravie pošvy: bolo zistené, že rakytník môže potenciálne zlepšiť integritu vaginálneho epitelu u žien po menopauze, čo pomáha znížiť príznaky vaginálnej atrofie.
- Článok Kórejský ženšen: vplyv na zdravie, funkcie mozgu a vhodné dávkovanie osvetlí podrobnejšie benefity tohto superfood!
Jednoduché (a lahodné) využitie v kuchyni
Za najcennejšiu časť tejto rastliny je považovaný rakytníkový olej. Ten má mierne trpkú a ovocnú chuť, vďaka ktorej sa skvele hodí do mnohých pokrmov. Tu je niekoľko spôsobov, ako ho využiť v kuchyni:
- Šalátová zálievka: zmiešaním rakytníkového a olivového oleja, octu, medu a dijonskej horčice vznikne pikantná a aromatická zálievka na šalát.
- Smoothie: skúste pridať lyžičku rakytníkového oleja do svojho obľúbeného smoothie/koktailového receptu. Skvele sa hodí k hruške, mangu či kardamómu.
- Pečivo: rakytníkový olej nájde svoje využitie aj v rámci pečenia! V muffinoch, koláčoch či obyčajnom chlebe bude jeho trpkosť cítiť iba decentne a dodá im zaujímavejšiu chuť aj živiny!
- Marinády: zmiešajte rakytníkový olej so sójovou omáčkou, cesnakom a zázvorom a pripravte si aromatickú marinádu na mäso alebo tofu.
- Omáčky a marmelády: pridajte rakytníkový olej do omáčok (paradajkovej, pesta…) alebo si skúste vytvoriť vlastnú rakytníkovú marmeládu! Pikantná a ovocná chuť zaručená!
- Ďalšie tipy na jesennú kuchyňu nájdete v článku 7 jesenných receptov, ktoré zahrejú!
Na čo si dať pozor
Prvým možným vedľajším účinkom je alergia či intolerancia. Aj keď sú tieto javy vzácne, nejde o nemožný variant, obzvlášť pokiaľ máte nejakú formu alergie či intolerancie na iné druhy ovocia. V prípade, že sa u vás po konzumácii či suplementácii rakytníka alebo výrobku s jeho obsahom objavia príznaky alergie (svrbenie, vyrážky, opuchy alebo problémy s dýchaním), je dôležité jeho konzumáciu ihneď ukončiť a vyhľadať lekársku pomoc.
Ako spoznať neznášanlivosť na jedlo? Odpoveď sa dozviete v článku Potravinové intolerancie: prejavy a typy
Ďalším aspektom sú možné interakcie s rôznymi druhmi liekov. Rakytník môže ovplyvňovať niektoré medikamenty alebo ich účinnosť. Najmä ide o tie cieliace na zrážanlivosť krvi alebo reguláciu krvného tlaku. Pokiaľ užívate akékoľvek lieky na pravidelnej báze, je dôležité konzultovať so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu, či je bezpečné suplementovať aj rakytníkom.
V neposlednom rade môže nadmerná konzumácia rakytníka spôsobiť žalúdočné problémy a hnačku. Toto riziko je väčšie pri požití väčšieho množstva naraz. Odporúča sa teda dodržiavať odporúčanú dávku. Ak je jeho konzumácia sprevádzaná nepríjemnými tráviacimi ťažkosťami, mala by byť okamžite prerušená.
Celkovo možno povedať, že rakytník aj jeho iné formy majú významné zdravotné benefity, jeho suplementácia by však mala byť vykonávaná s rozvahou a po konzultácii so svojím lekárom či iným odborníkom.
Vilgain Immunity Booster s extraktom z rakytníka
Čo si z toho odniesť?
Rakytník rešetliakový nie je len obyčajnou plodinou – ide o superpotravinu ponúkajúcu bohatú paletu zdravotných výhod. S vysokým obsahom vitamínov, minerálnych látok a prospešných zložiek chráni telo pred rôznymi neduhmi a podporuje celkové zdravie. Jeho využitie v kuchyni je navyše skutočne jednoduché a všestranné. Pri konzumácii treba myslieť na adekvátnu dávku a prípadné vedľajšie účinky, obzvlášť v prípade suplementácie liekov na zrážanlivosť krvi alebo reguláciu krvného tlaku. Jeho suplementáciu vždy najprv preberte so svojím lekárom či iným odborníkom.