Mexická kuchyňa 🇲🇽
Charakteristiky mexickej kuchyne
Mexická kuchyňa má dlhú históriu siahajúcu tisíce rokov späť, až k pôvodným obyvateľom tzv. Mezoameriky. Základ kuchyne vždy tvorila kukurica, zelenina (paradajky, rôzne druhy fazule a paprík) az ovocia najmä avokádo. V priebehu kolonizácie boli tradičné jedlá obohatené napr. o pšenicu, ryžu, hovädzie či bravčové mäso alebo syr.
Základ väčšiny jedál predstavujú tortilly, kukuričné či pšeničné placky, z ktorých sa pripravujú tacos (menšia plnená tortilla), burrita (plnená zabalená tortilla, ktorá sa obvykle zapeká), quesadilly (preložená tortilla plnená syrom) alebo nachosly (trojúly).
Ďalší typický prvok predstavujú omáčky, pre ktoré je zaužívaný názov salsa. Základom omáčok je obvykle zelenina, výnimkou však nie je ani ovocie, spravidla doplnená o chilli a ďalšie bylinky, ktoré zaistia výraznú chuť. Salsy sa využívajú na dochutenie jedál, prípadne ako dipy. Medzi najznámejšie mexické omáčky sa radí salsa roja (ostrá červená omáčka), salsa verde (jemnejšia zelená omáčka), guacamole (avokádová omáčka) alebo pico de gallo (omáčka/šalát z nadrobno nasekaných paradajok a cibule).
Mexická kuchyňa je populárna vďaka farebnej a chuťovej rôznorodosti. Môžete si vybrať z receptov na typické mexické jedlá, rovnako tak jedlá mexickou kuchyňou inšpirované. Medzi najobľúbenejšie recepty sa radí kuracie quesadilla s chedarom, domáca tortilla chips alebo mexická polievka s hovädzím mäsom.