Ázijská kuchyňa
Charakteristiky ázijskej kuchyne
Ázijská kuchyňa predstavuje široký pojem, ktorý opisuje desiatky národných kuchýň, ktoré sú utvárané niekoľkými miliardami ľudí. Napriek tomu možno naprieč regiónmi a štátmi nájsť spoločné prvky - jednoduchosť prípravy, dôraz na kvalitné a lokálne dostupné suroviny a väčšinou aj ľahkosť jedla. Jedlo je najčastejšie pripravované na pare alebo pomocou vyprážania. Z hľadiska surovín je základným prvkom všetkých kuchýň ryže.
Ryžu je možné použiť na prípravu sladkých i slaných pokrmov. Môže byť základom jedla alebo iba prílohou. Možno ju rozomlieť na múku a vyrábať z nej ryžové rezance, papier, rovnako ako ďalšie potraviny. Väčšina ázijského podnebia je navyše pre jej pestovanie priaznivá a jedná sa tak o ľahko dostupnú potravinu.
Významným prvkom ázijskej kuchyne je aj aromatické korenie. Pravdepodobne najznámejším je karí, ktorého základ najčastejšie tvorí kurkuma, rasca a koriander, zmesi karí sa naprieč jednotlivými oblasťami líšia. Presnejší názov tak predstavuje indické slovo masala, ktoré možno preložiť ako „zmes korenia“. Pre Indiu a priľahlú oblasť sú typické karí s jogurtovým základom. V rámci thajskej kuchyne je však jogurt nahradený kokosovým mliekom.
Z geografického hľadiska možno rozlišovať tri základné regióny ázijskej kuchyne: juhovýchodnú, severovýchodnú a juhozápadnú.
Juhovýchodná ázijská kuchyňa
Typickými reprezentantmi tejto oblasti sú Thajsko, Vietnam alebo Indonézia. Kladie sa tu dôraz na čerstvosť a aromatickosť, čomu napomáhajú najmä mäta a koriander. Veľa receptov sa prelína aj kokosové mlieko alebo citrusy. Ak chceš z pohodlia domova precestovať celú oblasť, ako predjedlo vyskúšaj jarné závitky, ktoré bude nasledovať pad thai, nasi goreng alebo satay. Ako dezert odporúčame mango sticky ryže.
Severovýchodná ázijská kuchyňa
Za klasických predstaviteľov tejto oblasti platí Čína, Japonsko a Kórea. Základnými potravinami sú tu rezance, ryža alebo sója. V prímorských oblastiach potom dominujú morské plody. Za asi najznámejšie jedlá platia kung pao a sushi. Chute tohto regiónu ti pomôže nasať aj pomarančové kura alebo polievka ramien.
Juhozápadná ázijská kuchyňa
Juhozápadná oblasť bola, a najskôr vždy bude, ovplyvnená arabskou kultúrou, preto sa od zvyšných častí Ázie značne líšia – ako chuťovo, tak aj zložením jedál. Rovnako ako v arabskej kuchyni sa tu stretneme s pecou zvanou tandoori, v ktorej sa pripravujú pokrmy pri vysokých teplotách. Typickým zástupcom je indická kuchyňa, ktorá sa preslávila silne korenenými a pálivými jedlami. Vyskúšaj klasické butter chicken, prípadne vegánske karí či palak paneer.